Acil Çıkış Kapıları
Acil çıkış kapıları adından da anlaşacağı gibi hızlı çıkış yapmanızı sağlayan anlamı taşımaktadır. Acil çıkış kapısının eş anlamlıları ise; Yangın Kapısı, Yangın merdiveni kapısı olarakta kullanılmaktadır. Bazıkerede Panik barlı Kapı’da denilmektedir.
Acil Çıkış Kapısı Kilit Sistemi Nedir?
Dünyada ve Türkiyede acil çıkış kapıları için panik bar kullanılmaktadır. Panik anında ve acil durumlarda en kısa sürede güvenli çıkış yapmanızı sağlayacak manuel kilit sistemi panikbardır.
Yapıların Tamamına yakınında acil çıkış kapısı kullanılmaktadır. Kat sayısı 7 kat altında olan yapıların bodrum katlarında kullanılmaktadır. 7 kat üzeri yapıların her katında Acil çıkış kapısı kullanılmaktadır. Örnek Vermek gerekirse, Okul, hastane, Yurt, Pansiyon, Otel, Binalar, Fabrika gibi tüm yapılarda kullanılmaktadır.
Bu kapılar, yangına dayanıklı ve Sertifikalı olması gereken bir kapı olmalıdır. Yaylı menteşe duman contası ve Elektero Statik boyalı olmalıdır.
Yangın Kapıları
Yangın kapısı, yangın ve benzeri acil durumlarda insanların dışarıya en hızlı biçimde tahliyesini sağlayan kapıya verilen isimdir. Metal malzemeler kullanılarak üretilirler ve kullanım alanına göre alevlere 30, 60, 90 ve 120 dakikaya kadar dayanabilmektedir. Duman sızdırmaz özelliğe sahip olmaları dolayısı ile yangın anında insanların duman zehirlenmelerinden de korunmasını sağlar. Acil çıkış kapısı ismi ile de bilinen bu kapılar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde oldukça geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birçok yapıda bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir.
Yangın kapısının kullanım alanları
Yangın yönetmeliğine göre okul, iş merkezi, otel, fabrika, alış veriş merkezi, yüksek katlı apartmanlar gibi çok sayıda insanı içerisinde bulunduran binalarda yangına karşı önlemlerin alınması zorunludur. Bu önlemler kapsamında gereken noktalarda belirli bir süre ısı ve alev geçişine direnebilecek yangın kapıları kullanılır.
Yangın kapılarının 4 işlevi
- Yangın kapılarını normal bir bir kapı gibi kullanmak
- Yangın sırasında güvenli bir kaçış için bir rota sağlamak
- Yangına kalitesine göre belirli bir süre dayanarak yangının yayılmasını engellemek
- Can ve mal güvenliğini sağlamak
Yangın kapısı aksesuarları
Yönetmeliklere uygun biçimde hazırlanmış kapıların bir takım aksesuarları üzerinde bulundurması mecburidir.
Panik bar
Panik bar, panik anında kapının mümkün olan en az zaman kaybı ile açılmasını sağlayan kapı koludur.
Yaylı menteşe
Yangın yönetmeliğinde belirtildiği üzere kapıların kendiliğinden kapanması gerekmektedir. Bunu sağlamak için yaylı menteşeler kullanılır.
Duman sızdırmaz fitil
Yangın kapısı, duman geçişini engelleyecek şekilde üretilirler. Duman sızmasını engellemek amacı ile kapı ve kasanın birleşim noktalarında bu kapı fitilleri kullanılır.
Yangın kapısı aksesuarları
Avrupa Normları TS EN 13501-2 ve TS EN 1634-1’e göre yangın kapıları
Avrupa Normları TS EN 13501-2 ve TS EN 1634-1’e göre yangın kapıları, kullanıldıkları yere göre: bütünlük (E), yalıtım (I), ışınım (W), kendi kendine kapanma © ve duman sızdırmaz (S) özelliklerine sahip olmalıdır.
a. Bütünlük ve yalıtım (EI)
b. Bütünlük ve ışınım (EW)
c. Aynı zamanda darbe halinde bütünlük ve yalıtım (EI-M)
d. Kapılar için kendiliğinden kapanma (C)
e. Duman sızıntısı (S)[1]